Kuinka hankkia lisätienestejä

Siinäpä hyvä kysymys, jos siihen olisi yksinkertainen vastaus, ei kukaan koskaan kysyisi sitä. Kaikilla olisi jo niin paljon tienestejä kuin vain jaksaa kokoon raapia.

Olisiko mahdollista hankkia toinen työpaikka? Monet paikat etsivät osa-aikaisia työntekijöitä, joiden tekemisen valtiovalta on katsonut parhaaksi tehdä taloudellisesti kannattamattomaksi ainoana työpaikkana. On kuitenkin hankalaa palkata kokopäiväistä työntekijää jos töitä ei ole koko päiväksi. Tälle jatkeena on tietysti palveluiden tarjoaminen kanssaihmisille, vaikkapa siivous- tai muuttoapua – jos omistat pakettiauton sitä on turha seisottaa turhan panttina parkkipaikalla – voit myös tarjota remonttiapua tai puutarhanhoitoa, jos satut olemaan niissä hyvä. Jos osaat jotain mitä muut eivät, esimerkiksi soittaa jotain instrumenttia hyvin, voit tarjota tunteja siinä, jos et halua ryhtyä katumuusikoksi. Koululaisetkin saattavat tarvita apua opiskelussa, jos satut osaamaan vaikka kieliä tai matematiikkaa hyvin, tosin tämä on jostain syystä Suomessa aika harvinaista. Ehkä meillä koulut tarjoavat niin hyvin tukiopetusta ettei kukaan halua maksaa ylimääräistä.

Jotain voi aina myydä, joko netissä tai pihakirppiksellä. Jälkimmäinen voi olla hyvä paikka myydä omia käsitöitään, leivonnaisia tai muuta, netissä ruokaa esimerkiksi ei voi oikein myydä eikä vaikka patalapuille ole kysyntää. Saattaa kuulostaa kaukaa haetulta, mutta monet erikoisemmat ruokatuotteet joita nykyään tehdään ammattimaisesti ovat saaneet alkunsa jonkun keittiöstä, joka on tarjonnut pöperöitä ensin kavereille ja sitten satunnaisesti torilla. Reseptin pitää olla omaperäinen, koska kaikkea on jo kaupan. Perinteiset käsityöt ovat myöskin aika lailla out, koska työhön menee tuhottomasti aikaa ja monet tekevät niitä harrastuksena itselleen ja antavat lahjaksi kavereilleen, joten siinäkin omaperäisyys ja laatu ovat ainoat valttikortit. Metalli- ja puutöistä on ehkä hiukan vähemmän ylitarjontaa kuin vaikka patalapuista.