Kuinka laittaa raha kasvamaan

Talouslaman aikaan tämä onkin hankala kysymys. Raha kuitenkaan ei kasva mihinkään sukanvarressa, joten jos sitä sattuu jostain syystä olemaan, sitä ei kannata jättää sinne maatumaan.
Pankista kannattaa kysyä, sitä vartenhan ne ovat olemassa, muutaman muun tarkoituksen lisäksi. Monet pankit tarjoavat rahastosäästämistä, jossa pankin palkkaama asiantuntija valitsee osakesalkun, ja asiakas ostaa siitä itselleen siivun. Riskien minimoimiseksi salkussa on usean eri yhtiön osakkeita, mutta se ei tarkoita että olisi täyttä takuuta siitä etteikö sen arvo voisi laskeakin. Tämä on sinänsä hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät osaa eivätkä halua tai ehdi oppia osakesijoittamisen saloja, mutta pankki tietysti käärii välistä omat kulunsa ja hiukan ylimääräistä. Jos haluaa pelailla osakemarkkinoilla itse, kaikki voitot tulevat omaan taskuun mutta kannattaa muistaa että jokaisesta transaktiosta menee jonkinlainen palvelumaksu, joten pientä määrää osakkeita ei kannata jatkuvasti myydä ja ostaa. Monet ovat myös havainnoineet että lähes kaikkien voitot osakemarkkinoilla vastaavat melko täsmälleen itse markkinoiden kasvua, vain muutama huippulahjakas sijoittaja oikeasti osaa arvata oikein ja veikata voittajaa silloin kun muut eivät.

Rahan sijoittamisessa yleensä pätee että ei voi olettaa suuria voittoja ilman riskiä; pienet riskit tuottavat myös pienempiä voittoja. Jos turvallisuus on tärkeintä, ei kannata sijoittaa osakemarkkinoille. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi obligaatiota ja määräaikaiset säästötilit joilla on kiinteä korko, mutta se sopii vain silloin kun on aivan varma ettei rahaa tarvitse nostaa kesken.

Ennen kuin ryhtyy sijoittelemaan rahaa sinne tänne, kannattaa muuten ensin maksaa pois kaikki lainat paitsi ehkä asuntolainaa, ja sitäkin vain siinä tapauksessa että on saanut aivan erinomaisen lainatarjouksen. Luottojen korot ylittävät yleensä roimasti säästöistä saatavat korot. Kiinteistöön sijoitetut rahat saa melko varmasti aina myös takaisin, talo ei voi kokonaan haihtua ilmaan (palovakuutus on oltava) vaikka sen arvo menisikin alaspäin.