Suunnittele rahankäyttösi

Nykyään maailma on täynnä monenlaisia enemmän ja vähemmän tärkeitä tavaroita ja palveluksia, joihin voi helposti käyttää vaikka koko kuukausipalkkansa. On toinen toistaan uudempaa vimpainta ja viihdykettä, kuten älypuhelimia, tabletteja ja tietokoneita, tai erilaisia lasten leluja, puhumattakaan kodinkoneista, huonekaluista ja kodin viihde-elektroniikasta, kuten esimerkiksi suurista taulutelevisioista ja kotiteatterisysteemistä.

Lisäksi ihmiset haluavat nauttia elämästään, ehkä matkustaa lomillaan ulkomaille tai lomailla kotimaassa, ja käyttää ravintoloiden, hotellien ja muiden yrittäjien palveluja. Tämä kaikki on sinänsä aivan luonnollista ja myös positiivista, koska vähittäistavaramyynti, suomalainen tuotanto ja palveluiden tuottaminen on tärkeä osaa yhteiskunnan toiminnasta. Jos kaikki vain säästäisivät rahaa, eivätkä hankkisi sillä mitään, niin siitä hyötyisivät lähinnä pankit.

Toisaalta lukuisten rahareikien lisäksi myös rahaa tarjotaan varsin avoimesti erilaisten pikavippien ja kulutusluottojen muodossa. Valitettavasti joidenkin ihmisten kohdalla tämä voi johtaa suuriin velkaongelmiin ja talousvaikeuksiin. On tärkeää oppia ymmärtämään omaa rahankäyttöään ja oppia myös hallitsemaan sitä. Aivan ensimmäisiä asioita on seurata omia tuloja ja menoja, jotta näkee mistä rahaa tulee ja minne se menee. On paljon kiinteitä kuukausittaisia kuluja, jotka ovat yleensä suurin piirtein samankokoisia joka kuukausi. Tällaisia ovat esimerkiksi vuokra, puhelinlasku, sähkölasku, vakuutukset, ruoka, vaatetus ja matkustamiseen käytettävä raha, oli kyseessä sitten oma auto tai julkiset kulkuvälineet. Sitten on olemassa myös enemmän tai vähemmän yllättäviä menoja, kun esimerkiksi auto pitää yllättäen huoltaa. Yllättävien rahamenojen hoitaminen on ehkä helpointa hoitaa luottokortilla, jos sellaisen omistaa. Muuten tällaisiin menoihin voi joskus joutua ottamaan lainaa. Parasta on tietysti, jos tililtä löytyisi aina pieni hätävara yllättäviä menoja varten.

Hyvin suunniteltu oma taloudenpito ei tarkoita sitä, että pitäisi koko ajan pihistellä kaikesta eikä esim. harrastuksiin olisi varaa. Päinvastoin, huolellinen rahankäyttö mahdollistaa myös harrastukset, kun ne on huomioitu budjetissa. Monet meistä harrastavat esim. pelaamista, joka on ihan hauska tapa saada pientä jännitystä elämään. Pelaamisella on valitettavasti vain hieman ikävä maine, usein johtuen vastuuttomista pelipalveluista. On tärkeää erottaa vastuullinen pelaaminen vastuuttomasta. Betsson online-kasino on luotettava pelipalvelu, sillä heillä on hyvin tarkat säännöt pelaamiseen. Betssonin sivuilta löytyy myös hyvä tietopaketti vastuullisesta pelaamisesta ja selkeät ohjeet miten menetellä, jos epäilee, että pelaaminen alkaa luisua hallinnasta.

Huolellinen oman rahankäytön suunnittelu ja kirjanpito omista tuloista ja menoista kannattaa aina. Kun tietää kuinka paljon kuukaudessa yleensä on rahaa käytettävissä on helpompi myös suunnitella suurempia ja pidemmän tähtäimen menoja. Jos säästää yhden euron yhdestä paikasta voi sen sijoittaa johonkin muuhun. Fiksu taloudenpito helpottaa elämää ja auttaa tekemään isompiakin suunnitelmia, kuitenkaan tinkimättä harrastuksista ja muusta elämänlaadusta.